Ezeket az ételeket ne melegítsd soha a mikróban!

mikró

Nagyon jól tudjuk, hogy milyen edényeket nem szabad beletenni a mikrohullámú sütőbe (hagyományos műanyag, fém, alufóliát tartalmazó), de az talán kevésbé ismert, hogy mely ételeket nem tanácsos újra melegíteni benne.

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni az életet nélküle, a kávé megmelegítésétől a pattogatott kukorica elkészítéséig, de azért vannak kivételek, lássuk, melyek ezek.

főtt tojásFőtt tojás

Akár meghámoztad, akár nem, ne tedd mikrohullámú sütőbe a már kész főtt tojást, ugyanis a hő hatására a benne rejlő nedvesség extrém gőzképződést, nagy belső nyomást hoz létre, amelynek következtében a tojás felrobbanhat.

Anyatej

anyatejSok édesanya teszi el későbbre a lefejt tejet a kisbaba számára. A mélyhűtőből elővett anyatejet azonban nem szabad a mikróban felengedni, több okból is.

A készülék nem egyenletesen melegít, így fennállna a veszélye, hogy megégetné a baba száját és torkát. Másrészt pedig az anyatejgyűjtő zacskó vagy palack műanyagból készült, így abból a mikrózás hatására rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Legyünk előrelátóak és egy forró vízzel teli edénybe helyezve hagyjuk, hogy az anyatej magától kiengedjen.

Feldolgozott húsok

feldolgozott húsokA feldolgozott húsfélék gyakran tartalmaznak olyan kémiai anyagokat, tartósítószereket, melyek meghosszabbítják a szavatossági időt.

Azonban ezek az anyagok a mikrohullámok hatására megváltozhatnak és károsabbá válhatnak a szervezetünk számára: oxidált koleszterin jön létre, mely szoros összefüggésben áll a szívkoszorúér-betegségek kialakulásával, áll a Food Control (Élelmiszerellenőrzés) folyóirat cikkében, mely a Journal of Agricultural and Food Chemistry (Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóirat) kutatásán alapszik.

Rizs

rizsAz Élelmiszer-szabványügyi Hatóság szerint a mikrohullámú sütőben melegített rizs bizony ételmérgezéshez vezethet. Ugyanis ez a népszerű élelmiszer gyakorta tartalmaz egy Bacillus cereus nevű magas rezisztenciájú bacillust. A hő ugyani megöli, de ugyanakkor az általa termelt mérgező spórák meglepően hőállóak.

Ha pedig ezek után a rizs szobahőmérsékletre kerül, úgy ezek a spórák megsokszorozódhatnak és hányással, hasmenéssel járó ételmérgezést okozhatnak.

Csirke

csirkeMár említettük a korábbiakban is, hogy a hő nem mindig öli meg a baktériumokat és azt is, hogy a mikró kívülről befelé haladva melegíti meg az ételt és nem fordítva. Ilyenformán az olyan táplálékok, melyek hajlamosak arra, hogy bennük bacillusok szaporodjanak el, nagyon kockázatosak lehetnek, így a csirke is, melyben a szalmonella igen gyakori és ráadásul igencsak hőálló.

Így tanácsos inkább serpenyőben melegíteni a csirkéből készült húsételeket, mely során a baktériumoknak nem hagyunk esélyt a túlélésre.

Leveles zöldségek

leveles zöldségekA lefagyasztott zellert, kelkáposztát vagy éppen spenótot szintén nem javasolt a mikróban kiengedni. A természetben előforduló nitrátok ugyanis a mikrohullámok hatására átalakulhatnak nitrozaminokká, melyek a kutatások alapján rákkeltő hatásúak lehetnek.

Ugyanez vonatkozik a céklára és a fehérrépára is.