Az autó kitakarítása még sosem volt ilyen könnyű!

Nem csak kívül, de belül is ragyogóan tiszta és ápolt lehet az autód, és nincs is szükség drága vegyszerekre és különben is miért ne tennénk mindezt környezetbarát, természetes módon. De hogyan? A cikkünkben erre kaphatsz választ.

Természetes kárpittisztító

Bármennyire kíméljük is az üléseket rájuk illő huzattal, azért a piszok nem kerüli el őket. És akkor még nem is említettük az esetleges baleseteket egy-egy kiömlő kávéval, üdítővel. A jó hír az, hogy újjávarázsolhatjuk a színét vesztett, szennyeződött felületeket ecet és szódabikarbóna sűrű pasztává kevert elegyével. A problémás helyeken egy fogkefe segítségével még hatékonyabbak lehetünk. Hagyjuk megszáradni a kencét, majd porszívózzuk ki az üléseket.

Legyünk résen!

A nehezebben hozzáférhető kis helyek portalanításához használjunk rövid szőrű festőecsetet, akár egy kimosott példány is jó lehet a gyerkőc már kimustrált ecsetei közül. A szellőzőnyílásoknál és a gombok körül nagyon szépen pormentesíthetünk vele, utána pedig porszívóval is közelítsük meg eme felületeket.

Csillogó bőr

A mérgező permetek, tisztítószerek vagy törlőkendők helyett használjunk olívaolajat, melynek hatására fényes, újszerű felületeket kapunk, egyszerűen áttörölgetve azokat.

autóbelső

Friss illatok

A bolti autóillatosítók káros anyagokat tartalmazhatnak. Helyettesítsük őket saját készítésűvel, melyhez egy kevés szódabikarbónára és valamilyen esszenciális olaj keverékére lesz szükséged. Tedd egy jól szellőző edénykébe, vagy akár egy kisméretű lekvárosüvegbe, melynek a tetejére pici lyukakat vágtál. Helyezd el az autóba, olyan helyre, ahol nem borul fel.

Az ablaktörlők védelmére

Meghosszabbíthatod az ablaktörlők élettartamát – kevésbé fognak kopni illetve csíkot húzni a szélvédőn – ha rendszeresen áttörölgeted őket egyszerű háztartási alkohollal.

Tiszta szélvédők, króm felületek

Sokan ismerik a jó öreg ablaktisztító trükköt az ecettel és az újságpapírral, nincs ez másként az autó szélvédőjével sem: egy szórófejes flakonba öntsünk ecetes vizet, fújjuk rá az üvegre, kicsit hagyjuk rajta, majd újságpapírral dörgöljük át.

A króm felületek kezelésekor 1:1 arányban keverjük el az ecetet és a vizet, majd egy ronggyal törölgessük át.

Újjávarázsolt abroncsok

A szódabikarbónából és kevés vízből készített paszta remekül felélénkíti az abroncsokat. Kissé babramunka, de megéri egy kis ecsettel nekiesni a barázdáknak, majd leöblíteni őket: a kerekek olyanok lesznek, mint újkorukban.