New York-i sajttorta

sajttorta

Nagyon egyszerű recept következik, mely sem sok munkát, sem sok időt nem igényel, de csuda finom.

Hozzávalók:

25 dkg omlós keksz
10 dkg langyos vaj
65 dkg mascarpone
15 dkg cukor
1,5 evőkanál liszt
2 kávéskanál vaníliaaroma
1 megmosott citrom lereszelt héja
1 dl tejföl
3 tojás
30 dkg turmixolt vagy felengedett mirelit áfonya/eper/málna, stb.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt, majd daráld morzsásra a kekszet és keverd össze a langyos vajjal: ez lesz a „tészta”, melyet nyomkodj bele egyenletesen egy kapcsos tortaformába (24 cm-es). Ha már meleg a sütő, be is teheted sülni közepes lángon kb. 10 percre, amíg aranybarna nem lesz.

Amíg készül a morzsa, dolgozd össze egy robotgép segítségével a mascarponet a tejföllel, a liszttel, a vaníliával és a citromhéjjal. Ezután jöhetnek egyenként a tojások. Ha kész, öntsd rá a sajtkrémet a tésztára.

50 perc sütés következik, ami után még képlékeny lesz a sajtkrém, de ne süsd tovább. Ahogy hűl – érdemes egy rácsra tenni -, folyamatosan meg fog szilárdulni. Ha kihűlt, hagyd, hogy pihenjen egy éjszakát a hűtőben.

Tálaláskor vizes késsel menj körbe a tortán, szedd ki a formából és tálalhatod is, turmixolt gyümölccsel, esetleg lekvárral.