Egy örök visszatérő: a military stílus *

legyferfi.hu férfi divat

Mondhatni minden évben felbukkan, de valami újat is hoz időről időre a military divatja. Kortól és nemtől függetlenül mindig is hordozott magában egyfajta vagányságot, egy csipetnyi lázadást: a férfiaknak egy csipetnyi rosszfiús külsőt, a hölgyeknek pedig belevaló, dögös megjelenést kölcsönöz.

A camouflage vagy röviden camo stílusként is emlegetett öltözék eredetileg valóban katonai álcázás céljául szolgált, majd villámgyorsan beépült a civil ruhatárba is. A ’80-as évek végén már alig találhattunk volna olyan tervezőt, aki ne rukkolt volna elő egy remekbeszabott kollekcióval eme minták, anyagok és fazonok felhasználásával. A stílus pedig azóta is töretlenül tartja magát, nem véletlenül.

Változatos minták dzsungelében

A divat célja természetesen nem a már említett álcázás, sokkal inkább ennek ellentéte.
Az ördög ezúttal is a részletekben rejlik, hiszen első látásra talán olybá tűnhet, hogy a terepminta az csak egy minta, de valójában több, mint százféle változat létezik. Ami viszont mindre jellemző, hogy az eredetihez képest sokkal élénkebbek a színek.
Bármelyik minta is nyeri el a tetszésünket, ne feledkezzünk meg arról, hogy elég markáns ruhadarabokkal van dolgunk, éppen ezért válasszunk hozzájuk letisztult darabokat, elsősorban földszínekben, közülük is leginkább a barna és zöld árnyalataiban, de a szürke sem megvetendő.

A mix and match trend jegyében – mely látszólag vagy első ránézésre egymáshoz nem passzoló nyomatokat is társít – egy-egy különböző camo mintát is egymás mellé helyezhetünk, például egy póló és egy felette viselt dzseki formájában. Ugye, milyen remekül passzol a két különböző camo mintázat?

A szakadt farmer pedig mondhatni alapdarab egy ilyen szetthez.

A military minta megjelenhet egy-egy felvarró vagy betét formájában is a nadrág szárán. Sőt, ahogy a képen látható, a farmer zsebei is készülhetnek ilyen stílusú anyagból, igazán egyedivé téve a ruhadarabot.
Az előző dzsekivel is összehasonlítva a kabátok hossza és vastagsága változó lehet, így egy kellemes, kora őszi, vagy akár egy télies időjárást idéző novemberi napon is hódolhatunk kedvenc stílusunknak.

A vastag, kapucnis pilótakabát pedig akár a nagyobb hidegben is jó szolgálatot tehet.

Kiknek ajánljuk?

Egyértelműen mindenkinek, nőknek és férfiaknak, gyerekeknek egyaránt.
Lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, de a vagány fiatalok mellett vannak komoly üzletemberek is, akik kibújva hétköznapi szerepükből szeretnek terepmintás öltözékbe bújni. De miért is ne tennék, hiszen a macho-s külső sok hölgy szívét megdobogtatja, elég csak végigtekinteni a képeinken.
Aki pedig a trend szolidabb verzióját kedvelné, választhat az egyszínű ruhadarabok közül, erre is van néhány ötletünk. Az árnyalatok és a felvarrók vitathatatlanul az army stílust idézik illetve képviselik. A csodás zöld árnyalat a már említett földszínekkel kiválóan harmonizál, legyen az homokbarna, khaki vagy agyagszín, választásunk szerint.

legyferfi.hu férfi divat

A nők és a hadsereg divatja

A hölgyek számára is igen széles a paletta. A divatdiktátorok szerint például egy terepszínű kiskabát már szinte alapvető eleme egy mai, modern nő gardróbjának. És ami a legjobb, hogy nem csak sportos ruhadarabokkal vagy lezser módon viselhetjük, hanem sokkal nőiesebb formában is, például szexi szűk szárú nadrággal és magassarkúval. A kiegészítőket ne vigyük túlzásba, 1-2 darab bőven elég.

Azért a military hatású kiskabátokról is ejtsünk pár szót, melyek ugyan a hajdani katonai kabátok vonalvezetését idézik, de mára már sokkal kifinomultabbak, mind anyagukat, mind fazonjukat tekintve, gondoljunk csak a derékban karcsúsított modellekre.